Colivă

coliva

Deşi am pregătit de multe ori grâu fiert în Ajun de Crăciun sau de Bobotează, până acum nu am făcut niciodată o colivă pentru parastas. Cum nevoia te învață, am pornit de la rețeta mea de grâu fiert şi a ieşit ce vedeți mai sus…

Pentru un platou mare de colivă am folosit:

– 1kg. arpacaş
– 2,5 litri apă
– 500 g zahăr
– zahăr vanilat 
– 2-3 lămâi
– 500 g nucă măcinată
– sare

Arpacaşul ales şi spălat bine în mai multe ape se pune la fiert în 3 litri de apă şi se lasă să fiarbă la foc mic. Oala se agită uşor din când în când pentru a nu se prinde de fund.
Când boabele de grâu încep să se desfacă se adaugă un vârf de cuțit de sare, zahărul şi coaja de lămâie. Se amestecă uşor cu o lingură de lemn şi se mai lasă la fiert cam 15 minute, până scade apa.
Oala cu grâul fiert se acoperă cu un prosop umezit (ca să nu prindă crustă grâul) şi se lasă să se răcească. După ce s-a răcorit, se adaugă nuca măcinată şi se amestecă bine.
Dacă compoziția e prea moale pentru a fi modelată, se mai adaugă nucă măcinată sau biscuți măcinați.
Pentru a da colivei o anumită formă tapetăm un vas care are forma dorită cu folie stretch, apoi aşezăm coliva presând-o bine cu o lingură. La final răsturnăm vasul pe un platou, îndepărtăm folia şi decorăm coliva după cum dorim. Eu am folosit nucă măcinată, nucă de cocos, bucățele de ciocolată, bombonele de zahăr şi cacao pentru decor. Cercurile maro se fac cu un pahar trecut cu marginile prin cacao.

Un sfat!
Dacă doriți un platou cât mai curat la final încercați să acoperiți marginile libere cu folie stretch înainte de a orna coliva. La urmă doar îndepărtați folia şi gata.

image

Recomandare: Ce semnifică coliva?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s