Excursie primită în dar de copiii care participă la orele de cateheză de la Biserica „Sf. Dumitru” din Suceava

De 5 ani de zile, sâmbătă de sâmbătă, la orele 15, pr. Justinian Cojocar este înconjurat de copii la ora de cateheză la Biserica „Sf. Dumitru” din Suceava. După un an în care s-au ostenit la biserică la cateheză și la școală cu învățătura, a venit și răsplata pe deplin meritată.

În fiecare an în iunie este excusia de final care anunță vacanța ce durează până în septembrie. Excursia este deja tradiție și bucurie mare.

Anul acesta, traseul a fost extraordinar de frumos, îmbinând pelerinajul la mănăstiri cu ascensiunea pe munte și buna dispoziție, la o stână.

IMG_6228

De dimineață tare, cu voie bună, au plecat la drum 18 copii, însoțiți de pr. Justinian Cojocar, preot slujitor la Biserica „Sf. Dumitru” din Suceava, responsabil și coordonator al catehezei parohiale.

Prima oprire a fost Mănăstirea „Sf. Ioan Iacob Hozevitul” din Pojorâta. Cu rucsacul în spate, cu toții au urcat 1 km pe munte până la lăcașul sfânt. O splendidă panoramă se vedea de acolo. Călugării au arătat copiilor, care sorbeau din priviri munții și pădurea, locurile izolate unde trăiesc și astăzi pustnicii și sihaștrii.

IMG_6110

Excursia a continuat pe noul drum ce străbate Muntele Rarău (Transrarău), următoarea oprire fiind la Mănăstirea Rarău, o nestemată atârnată de crestele muntelui. După ce s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, copiii au luat binecuvântare și au fost miruiți de bătrânul și rugătorul stareț al Mănăstirii, Veniamin. Ei au fost sfătuiți ca și pe viitor să stea în jurul părintelui și să rodească pentru familiile lor și pentru țara și Biserica noastră.

IMG_6241

Liniștea și pacea care se dobândesc atunci când ajungi la mănăstiri pe munte, retrase și greu accesibile, unde viețuiesc oameni curați, trăitori în sfințenie, nu pot fi descrise, ci doar simțite și mărturisite. Copiii s-au rugat pentru ei și familiile lor, pentru sănătatea și reușita lor în viață.

Plini de curaj au pornit cu părintele Justinian în frunte și pe traseul ce duce la Pietrele Doamnei. S-au ținut de stânci și de rădăcinile bazilor și molizilor și au ajuns cu bine la Pietrele Doamnei, unde au găsit pâlcuri de flori-de-colț. Le-au fotografiat și s-au bucurat că au putut vedea florile acestea rare, protejate, care cresc pe stâncile muntelui, în bătaia vântului care era liniștit acum, dar care este aprig în general, la înălțimi. De sus au văzut tot bazinul Dornelor, până spre Gura-Humorului, Valea Bistriței, culmile Obcinelor și crestele Giumalăului.

IMG_6303

A fost pentru prima oară când acești copii minunați au vizitat Mănăstirea Rarău și au urcat la Pietrele Doamnei.

Copiii care vin la cateheză la Biserica „Sf. Dumitru” sunt de la mai multe școli și licee din Suceava, unii dintre ei, elevi de-ai părintelui Justinian la Școala Gimnazială nr. 3 și Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava. Toți sunt copii credincioși, conștiincioși și silitori, cu premii la concursurile școlare și olimpiade, care fac cinste școlilor unde învață și părinților lor. Anul acesta ei au obținut locul I în cadrul Arhiepisopiei Sucevei și Rădăuților la concursul misionar „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”, cu proiectul ce a cuprins o vizită la orfelinat, la copiii care nu se bucură de dragostea părinților. Copiii le-au oferit daruri: cărți, dulciuri, fructe, hăinuțe, iconițe și cărticele de rugăciuni de la părintele Justinian.

Entuziasmul copiilor a fost mare când au pășit cu toții în Rezervația Naturală „Codrii Seculari Slătioara”. La Slătioara a copilărit părintele Justinian și copiii au făcut și eu cunoștință cu locurile unde s-a jucat și s-a bucurat copilul Justinian, astăzi părintele Justinian, profesorul și duhovnicul atâtor tineri.

IMG_6397

Arbori vechi de 400-500 de ani, specii rare și unele unice de plante, ferigi, mușchi și insecte: aceasta este rezervația care arată maiestuozitatea și puterea lui Dumnezeu care a creat natura atât de frumoasă, ca dar omului. Pe o pajiște cu iarba proaspăt cosită, copiii au jucat un fotbal care le-a consumat ultimii stropi de energie.

La stână s-au bucurat de bucate proaspete și sănătoase, au văzut cum se face cașul și urda și au admirat peisajele mirifice din jur.

La final, copiii s-au declarat foarte încântați și mulțumiți de excursia primită în dar și au promis că se vor strădui să fie mereu de nădejde acolo unde Dumnezeu le va îndruma pașii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s