Sfințişori de post

Iată că o venit şi primăvara şi odată cu ea a venit şi sărbatoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia când în biserici se fac pomeniri pentru toți martirii, mucenicii şi eroii neamului, iar gospodinele pregătesc cu o zi înainte sfințişori sau mucenici pe care îi împart apoi celor nevoiași, copiilor, dar şi celor apropiați spre pomenirea celor dragi trecuți la cele veșnice.

Cu această ocazie m-am gândit să vă împărtășesc şi eu rețeta de sfințişori de post pe care am făcut-o în ultimii ani.

Nu mai ştiu exact de unde o am, dar la un moment dat mi-a venit ideea să înlocuiesc apa cu lapte de cocos, iar rezultatul a fost mult peste aşteptări. Sfințişorii au ieşit mai pufoşi şi mai fragezi şi se păstreaza proaspeți mai mult timp. Aşadar se poate face şi doar cu apă, dar o cutie de lapte de cocos face minuni :).

Iată şi rețeta (cu aceste cantități mie îmi ies două tăvi mari de sfințişori, cam 24-28 în funcție de cât de mari îi fac):

– 1 kg făină

– 2 plicuri drojdie uscată

– 350g zahăr

– 400 ml lapte de cocos (o conservă) sau apă

– 160 ml ulei

Se amestecă bine făina cu drojdia şi zahărul, apoi se toarnă laptele de cocos călduț (apa călduță) şi uleiul.

Se frământă un aluat elastic, care se desprinde de mâini (în funcție de calitatea făinii se poate să mai fie necesară putină apa sau puțină făină), apoi se lasă cel putin jumătate de oră la crescut.

După ce a crescut, se împarte aluatul în 24-28 de părți şi se împletesc sfințişorii care se aşează în tavă pe hârtie de copt.

Se coc aproximativ 15-20 minute la 200 grade (cam treapta 3 si jumătate la aragaz) până ce se rumenesc uşor.

După ce i-am scos din cuptor se ung cu miere (sau sirop de zahăr) şi se presară deasupra nucă măcinată (sau nucă de cocos).

Se acoperă până se răcesc, apoi se păstrează într-un recipient închis pentru a rămâne proaspeți cât mai mult timp.

Iată şi câteva fotografii din timpul pregătirii:

Vă doresc post cu folos duhovnicesc în continuare!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s